Instruktøruddannelse DRAGT

Praktisk og teoretisk uddannelse i danske folkedragter

Aflysning - Denne uddannelse er desværre aflyst! Vi vender tilbage i 2021 igen. 

Uddannelsen finder sted 5. – 11. September 2020 på Nørgaards Højskole i Bjerringbro.


Uddannelsen giver en kompetent indføring i de danske folkedragter samt kulturarven indenfor tekstilformidling. Uddannelsen henvender sig til alle tekstil- og dragtinteresserede i Norden.

Uddannelsen er baseret på faste holdefter det antal år, man har deltaget, men  med fællestimer om aftenen. Den omfatter 6 hold, som skal tages i rækkefølge. Ved afslutningen har man gennemgået de grundlæggende teknikker, som vi finder brugt på danske folkedragter, indenfor tilskæring, sy teknik og broderi.
Man får desuden gennem foredrag og studier af landlige klædedragter fra ca. 1750 til 1860 samt kendskab til den kulturhistoriske baggrund i den periode, hvor dragterne blev brugt.  

Fagene på de enkelte hold:

Hold 1.

Syning af forskellige stingtyper, almen dragtlære, syning af særk, syning af slidsebunde, pynt på særke og skjorter, tamburering, syning af knæbukser og strikning af strømper og nattrøjer.

Hold 2:
Tilskæring af bukser, stil og snit, syning af rynket skørt, syning af huer, syning af skulderstykker og håndlinninger, syning af hvide knapper og knaphuller virkning af bånd og knytning af snore.

Hold 3:
Syning af bul, syning af sløjfer, påtegning af broderi, tylstrækning, syning af lægget skørt, stil og materiale, tilskæring af veste, hue- og tørklædebroderi og materialelære.

Hold 4:
Tilskæring af snøreliv/bul, syning af vest, undervisningslære, båndvævning, syning af floss og syning af knaphuller til veste og kofter.

Hold 5:
Genstandsanalyse (tidligere betegnet som opmåling), pibning, hulsømme og tællesyning, syning af kvindetrøje, brug og tilpasning af broderimønstre og tilskæring af tøj med ærmer.

Hold 6:
Syning af detaljer på mandstrøje/kofte, syning af skindbukser og skindbroderi, stil og materiale, kniplingssyning på tyl, frynser til sjaler og genstandsanalyse (tidligere betegnet som opmåling)

Der vil også i 2020 være mulighed for at deltage på hold 7. Dette hold er tiltænkt tidligere deltagere, som efter afslutningen på hold 6, synes de lige mangler noget, eller gerne vil have opfrisket nogle fag. Der er for disse deltagere mulighed for selv at stykke sin timeplan sammen. Det kræver blot, at man meddeler, hvilke fag man ønsker at deltage på.   
 
Fællestimerne om aftenen vil typisk omfatte: 

• Fremvisning af dragter
• Udstilling af gamle dragtdele,
• Introduktion til brug af værktøjer i dragtarbejde 
• Foredrag ved Stella Steengaard om farvningens mysterier.

Praktiske oplysninger

Kursusleder:
  
Inge Sølling, Bjerggården 18, 3.th., 2635 Ishøj Tlf.: 2763 1929 
E-mail: solling@ishoejby.dk


Kursussted: 
Nørgaards Højskole, Vestre Ringvej 9, 8850 Bjerringbro


Ankomst:  Lørdag
Afrejse: Fredag

Indkvartering:  
På kursistværelser